‘Politiek Aalsmeer moet stolp afzetten’

“De bestuurlijke situatie is de afgelopen tijd niet verbeterd. Sterker nog, het is maar de vraag of het dieptepunt nu bereikt is met het vertrek van burgemeester mevrouw Vonk.” Dat schrijft de groep die zich verontruste burgers noemt, in een open brief. Voor een naamswijziging naar betrokken burgers vindt de groep, die dinsdagavond bijeenkwam, het dan ook “te vroeg”.

“De commentaren en speculaties na mevrouw Vonks aankondiging en vooral de reacties van de verschillende raadsfracties en collegeleden maken dat wij nog meer verontrust zijn. Geen enkele reactie getuigt van zelfreflectie of van een vermogen eigen belangen te overstijgen. En daar zou de ommekeer toch vanuit moeten ontstaan,” aldus de verontruste Aalsmeerders. De groep, waarvan Dirk Box contactpersoon is, heeft geen formele organisatie, maar vormt een los geheel van enkele tientallen inwoners van diverse pluimage.

Kritische pers, lastige inwoners
“Sterker nog, de oorzaak wordt vooral bij anderen gezien, of die ander nu het college van burgemeester en wethouders is, de gemeenteraad als totaal dan wel fracties uit de raad.” Nog ernstiger vinden ze het dat oorzaak van de politieke ellende “ook nog eens gezocht bij een kritische pers en/of bij (lastige) inwoners die zich blijkbaar te veel met de politiek of het gemeentebestuur bemoeien.”

Hun slotsom: “Het lijkt wel alsof bestuurlijk Aalsmeer in een omgekeerde wereld leeft en daarmee een stolp om zichzelf heen heeft geplaatst.” Naar hun opvatting “ligt de oorzaak in het disfunctioneren van de verschillende bestuursorganen”.

Verbinding zoeken
Het schort in hun ogen aan het slaan van bruggen op drie fronten: tussen de fracties in de gemeenteraad, tussen B&W en raad en tussen raad en B&W en de burgers. “Wij doen dan ook een oproep aan alle betrokkenen (politiek is en blijft gelukkig mensenwerk) die verwijdering om te gaan buigen naar een verbinding om Aalsmeer weer op een positieve manier op de kaart te zetten. En de stolp af te zetten.”

● De volledige tekst is in Lezerspost te vinden


 

6 reacties

  1. Dat de oplossing misschien wel van buiten af moet komen, ben ik niet geheel eens met de heer P. Lookman. Beluister de uitzending van Aalsmeer Politiek van vandaag terug bij Radio Aalsmeer en je beseft dat er nog wel degelijk fatsoenlijke mensen, en in dit geval waren het de politieke dames van verschillende partijen, hun stinkende best doen om er politiek wat van te maken in Aalsmeer voor haar burgers. Natuurlijk gebeurt er erg veel op dit moment aan het politieke front ook hier in Aalsmeer, maar waar beweging is, is ook kans op vernieuwing. Bij dit enorme moeilijke proces wil ook de burger nauw betrokken worden en of de politiek dat nu wil of niet. Tenslotte, en daar heeft de heer K. Paehlig gelijk in, bestaat de politiek immer en alleen bij de gratie van zijn kiezers. Politiek, kies voor uw burger en geef ze een stem terug.

  2. Een goed bestuur is top-down, schrijft Raymon Kok! Ik zeg: “Nederland kantelt”. Een goed bestuur doet wat de burgers willen. Dat kan alleen via bottom-up.

  3. Raymond, een mooi verhaal met veel waarheden. Jammer dat door verschillende schrijvers alleen maar naar de politiek wordt gewezen. Als je kritisch reageert op de media, dan gaan wij zielig doen. Kom op mensen, ook dat is democratie. Wie schrijft mag ook kritiek verwachten. Ook zij zitten er weleens naast.

  4. Iedere gemeente verdient een goed en fatsoenlijk bestuur. Dus dat is een schot voor open doel. Persoonlijk denk ik dat dit nogal natrappen is wat mevrouw Vonk doet. Ik denk dat er fatsoenlijke mensen in de politiek zitten, met ambities uiteraard, maar ook met een roeping. Een goed bestuur is iets anders. Wat is een goed bestuur? Een goed bestuur is top-down. Een goede burgemeester heeft de leidsels in handen en weet het college goed te mennen en waar nodig te temmen. Mevrouw Vonk had er goed aan gedaan niet te gaan voor de functie van burgemeester in Aalsmeer. Wellicht is ze op het verkeerde been gezet met de vraag om een “verbindende burgemeester”. In een gemeente waar de oude politiek nogal kliekt, waar er vele onderliggende belangen zijn, waar het hart op de tong ligt, waar de bejegening naar elkaar redelijk afwijkt van het landelijk gemiddelde is geen verbindende burgemeester nodig. Daar is een stevige directe Meester nodig. Die de taal begrijpt, die de belangen snapt, de achtergronden kent en die waar nodig een tik kan uitdelen. Zwakke heelmeesters maken stinkende wonden… tegeltjeswijsheid, maar o zo waar.

  5. Geachte heer Paul Lookman, ik voel me gevleid dat u mijn naam noemt in uw reactie, maar ik moet hierbij wel een duidelijke kanttekening maken. Deze brief is opgesteld door de groep verontruste burgers: Aalsmeerders en Kudelstaarters, bestaande uit mensen met verschillende politieke achtergronden. Deze kerngroep wordt ondersteund door een steeds groter en ongeruster wordende groep bewoners.

  6. @Dirk Box. Uw goedbedoelde, zalvende woorden zijn aan dovemansoren gericht. In haar schriftelijke verklaring bij haar opstappen zegt de burgemeester niet voor niets dat Aalsmeer een goed en fatsoenlijk bestuur verdient. Bestuur. Ergo, het college. Het college weigert de hand in eigen boezem te steken en solidair af te treden. De bestuurders zetten de hakken in het zand. Het CDA weigert, om met de woorden van Han Carpay te spreken, de laatste angel eruit te trekken en Aalsmeer te laten herleven. Als de patstelling voortduurt kan de oplossing enkel van buiten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel