Wat Aalsmeer biedt

 
Drie winkelcentra
In Aalsmeer en Kudelstaart zijn meerdere winkelcentra te vinden, met een redelijk tot goed gevarieerd aanbod van producten en diensten. Het oudste, in het Dorp, bevindt zich in de Zijdstraat en directe omgeving. In de Stommeer ligt het winkelcentrum aan de Ophelialaan, tussen Hortensialaan en Spoorlaan. In Kudelstaart is er een winkelgebied rond de Einsteinstraat. Het nieuwste winkelcentrum ligt in Oosteinde, aan het Poldermeesterplein.

Parkeren in de winkelgebieden is, net als elders in Aalsmeer, gratis. Wel is het gebruik van een parkeerschijf er verplicht.

Veel waterrecreatie
Dé grote trekpleister van Aalsmeer zijn de Westeinderplassen. Daar viert de waterrecreatie hoogtij, op de Grote en Kleine Poel en op en om de vele recreatie- en seringeneilanden er tussenin.

Een must voor kinderen bij mooi weer is het Surfeiland aan de Kudelstaartseweg. Daar ligt een zandstrand en zwemmen kan er ook. Het Surfeiland, in 2010 compleet gerenoveerd, beschikt bovendien over restauratieve voorzieningen. Aalsmeer telt vele jachthavens, van groot tot klein, vooral langs de Uiterweg.

Via de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder worden de Westeinderplassen verbonden met meren en waterwegen in de omgeving, zoals de Kaag en de Braassem bij Leiden en de Nieuwe Meer bij Amsterdam.

Levendig verenigingsleven
Aalsmeer is van oudsher bekend om zijn levendige verenigingsleven. Wie wil sporten, kan zijn hart ophalen. Er zijn twee voetbalclubs, FC Aalsmeer (in 2014 ontstaan na een fusie van Jong Aalsmeer United, Voetbalvereniging Aalsmeer en RKAV) en, in Kudelstaart, RKDES. Bekendste sportclub in Aalsmeer is Handbalvereniging FIQAS Aalsmeer, waarvan het eerste mannenteam sinds jaar en dag een van de topploegen in ons land is. De FIQAS-vrouwen spelen in de eerste divisie.

Op cultureel vlak vallen de vele zangverenigingen op. Wie graag zingt, heeft het koor van zijn gading bijna voor het uitzoeken. Op cultureel-creatief gebied is er eveneens veel te doen. Sinds het najaar van 2013 neemt het gemeentelijke Cultuurpunt Aalsmeer daarin een centrale plaats in. Ook stichting De Werkschuit Aalsmeer is actief, ze richt zich met name op creatieve vorming. Verder zijn er onder meer twee scoutinggroepen, Wiol Willem Barendtz en Tiflo.

Bijzondere evenementen
Topevenement is de jaarlijkse Pramenrace, op de tweede zaterdag in september (10 september 2016). Meteen vanaf de start in 1986 bleek de race met authentieke pramen – een platbodem voorzien van een penta-motor – een schot in de roos. Jaarlijks varen een kleine honderdvijftig pramen mee in wat de Aalsmeerse versie van carnaval genoemd mag worden. Lol en verkleedpartijen staan voorop, het wedstrijdelement is er alleen voor de sportiefsten.

Andere evenementen die jaarlijks veel belangstelling trekken, zijn de Feestweek Aalsmeer (4 t/m 10 september, op het Praamplein), Bandjesavond (zaterdag 25 juni in Dorp), Summer Dance (waarschijnlijk zaterdag 6 augustus op het Surfeiland) en de Kunstroute (17 en 18 september). Nieuw sinds 2013 is de Westeinder Water Week, waarin diverse watersportevenementen zijn gebundeld; de vierde editie is eind juni/begin juli.

Het Bloemencorso Aalsmeer is zestig jaar lang, tussen 1948 en 2007, een landelijke publiekstrekker geweest. Er stonden honderdduizenden mensen langs de route wanneer de stoet praalwagens en versierde personenauto's op de eerste zaterdag in september van Aalsmeer naar Amsterdam reed. In 2011 is de traditie nieuw leven ingeblazen, zij het in een aanmerkelijk bescheidener opzet. Sinds het cancelen van de vierde editie in 2014 is de kans klein dat het corso ooit nog de weg opgaat.